İyi Çay Demlemek


Güzel ve lezzetli bir çayın demlemek küçük detaylarda saklıdır...


  • Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmelidir,
  • Çay iyi su ile yapılmalıdır,
    • - Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmaz
    • - Çayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kireç sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalıdır.
  • Porselen demlik tercih edilmelidir,
  • Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay demlenmemlidir,
  • Demlik önceden ısıtılmalıdır,.
  • Temiz demlik içine beher bardak için bir çay kaşığı dolusu çay konularak ılık su ile yıkanmalıdır,
  • Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır,
  • Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir,
  • Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır,
  • Demleme esnasında demliğin üzereine temiz bir bez konulmalıdır,
  • Demliğin ağzı alüminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdır,
  • Demleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır,
  • Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında 10-15 dakika olmalıdır,
  • Demleme süresi çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar, yabancı çaylar da ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır,
  • Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır. Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır,
  • Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir.